Bugun İsatanbulda Ankaradan uzaklarda Linux'e destek ve penguenlerle birlikte olabilmek için dün gece saat 2:30 gibi yolla çıktık ve İstanbul Bilgi Üniversitesinin Dolapdere kampüsü önünde arabada uyamaya karar vererek güne başladık.
Bütün gecenin vermiş olduğu yorgunlukla sabah bir kaç semineri kaçırdık :) olsun iyi bir başlangıç olmaya bilir ama benim beklentilerim KDE laboratuvarında geliştiricelerden işin püf noktalarını öğrenmek en azından arabada bile olsam linux çatısı altında olmak bana güven veriyordu. Ama bahsetmek istediğim bu degildi tabi yapılan bu etkinlikte emeği geçen Bilgi Üniversitesinde ki arkadaşlarıma TEŞEKKÜR ederim. Ellerinize Sağlık. Gece bana bugun ne olmak istersin sorusu gece yolculuk boyunca aklımdan çıkmadı.Sank bana o on bir şans verilmişti ve bir kül kedisi misali dileğim gerçekleşecekmiş gibi geldi ve aklımdan okadar olmak istediğim kavramlar vardı ki ben karar veremiyordum.(bu şansı kaçırmamalıydım.) Annemin küçükken bana anlatığı bir hikaye aklıma gelir babam için söyeldiği hazır yazıyorken paylaşıyım bu sözü (Baba özür dilerim.)Zaman içinde çok güzel bir kız yaşarmış.Herkes bu kızla evlenip yuva sahip olmak için ailesinden ister dururlmuş. Kız her gelen damat adayında bir kusur bulur red edip geri gönderirmiş tabi en iyisini bulmak.Ne kadar zor demi ? Neyse konu içinde konu açmayacağım ve bu kız bir rüya görür. Rüyasında gülbahçesinin içindedir ama bahçenin ensonundan başına doğru gelir ve her güzel gördüğü hoşuna giden gülü koparır bir adım sonra onu bırakıp yenisini kopartır bu şekilde her adımda yeni bir gül ile çıkış kapısına doğru yaklaşmaktadır. Son adımında elindekini nasıl olsa ilerde daha iyisi vardır diyerek yere bırakan kızımız çıkışta son gül ağacında solmuş bir gülü görüyor ve hiç yoktan elimde kapıdan çıkarken bari bir gül olsun deyerekten onu koparıp bahçenin kapısından dışarı çıkıyor. Uyandığı zaman yıllar geçmiş yaşlanmış güzelleğinden eser kalmayan bu kızımız evlendiği kişi ise solan gül misali bir adam oluyor.(uzun lafın kısası buydu :)) Annem seçmek zorunda kaldığım durumlarda gülleri hatırla der durur. Benimde kullağımda zor durmlarda çınlar durur. Asıl sorumuz ben ne olmak istiyorum o anda inandığım ve asıl istediğim olmasada birşey söylemeliydim olucak ya ben inandım DUYGUSAL olmak istiyorum dedim ama nasıl bir duygusal isatnbulda elinde gitar boğaza karşı sevdikleriyle birlikte eylenen biri olarak duygusallığı istemiştim. Peki asıl istediğim neydi.? Gerçekten bu sorunu cevabını bilmiyorum para pul herkesin istediği gerçi hayatı devam ettirmenin şartları. Aşk mı ? yo yo acı bu :),İyi bir programcı olmakmı çalışıyorum bunun zevki çalışmakla çıkar sana hadiye olarak verilse bu mantık yeni şeyleri anlamak ve keşfetmenin zevkini asla vemremez.Aç gözlü degilim bunun için herşeye sahibim ben buna inanıyorum o yüzden bir cevap veremdim galiba nedersizniz ?
Software Engineering.
Categories
- vb (10)
- visual basic (10)
- Glassfish (9)
- java (8)
- Software engineering (5)
- pardus (4)
- C++ (3)
- Canım İstedi (3)
- OpenSolaris (3)
- jdk (3)
- Database (2)
- Mim (2)
- BackTrack (1)
- Basit Dos Komutları (1)
- Binary Tree Traversals (1)
- Dim (1)
- Hakkımda (1)
- Java öğren (1)
- Larry Ellison (1)
- Msn (1)
- Pardus geliştircileri toplantısı (1)
- Programlama Dilleri (1)
- Ramazan Bayramı (1)
- Steve Jobs (1)
- Streaming (1)
- VritualBox (1)
- Windows (1)
- film (1)
- merkez bankası (1)
- parallel Computing (1)
- virüs (1)
- xml (1)
- yazılım mühendisliği (1)
Links
Etiketler: Canım İstedi
Aslında bugünlerde belkide benim en fazla duyduğum aslında hiçte yabancı olmadığım bir konu sanallaştırma. Peki biz hergün sanal bir dünyada yaşamıyormuyuz.? Sanal alemde chat, sanal alemde sörf, sanal alemde herşey. Ama benim bahsedeceğim sanallaştırma sanal alemden çok farklı bu defa kendi bilgisayarımızı sanallaştırıp içine başka bir işletim sistemi ihtayıcımıza göre başka işlemler yapmak için sanallaştırma yapacağız. Peki neden makinamızı sanallaştırma ihtiyacımız olsun ki ? Bu yazı okuyupta Pardus 1. Geliştirme ve Tanıtım günlerine katılan arkadaşlarımız sanallaştırmanın nedemek olduğunu bilirler. Orda sanallaştırma semineri yapan sayın Bora GÜNGÖREN açıkca kendi şirketinin sanllaştırma üzerindeki deneyimlerini anlatarak sağladağı hem maddi hemde kullanılabilirlik açısından deneyimlerinden bahsetti. Bende burda kısaca anlatmaya çalışacağım ama benim daha çok yapmak istediğim bu sanal makinaımızı kurarken yapılamayan guest addition (misafir eklentileri) Nasıl yapılabileceğini göstermek ve Nasıl yeni bir işletim sistemi elimzde ayrı bir disk alanı olmadan kurabileceğimizi anlatmaya çalışacağım.
bu konuda kendim Windows XP nin üzerine sun microsystems ürünü olan xVM virtualbox ın üzerine nasıl open solaris kurulur nasıl misafir eklentileri yapılır diye hazırladığım ekran görüntülerini burda yayınlıyorum daha fazla bilgi için
http://osum.sun.com/profile/MesutAltinyaprak adresinide ziyaret edebilirsiniz.
Burda Virtulabox nedir? Nasıl kurulur ? OpenSolaris nedir ? Ekran görüntüleri var
Virtualbox & Opensolaris
Find more videos like this on Open Source University Meetup
Burada ise Guest addition Nedir ? nasıl yapılır ? Ekran görüntüsü mevcut ?
Find more videos like this on Open Source University Meetup
Burada ise İşletim sistemimiz Opensolarisin Paket yönetimi Package Manager mevcut.
Find more videos like this on Open Source University Meetup
Etiketler: VritualBox
Evet arkadaşlar ikincisi ile halkaya dahil olduğum üçüncüsü ile de devam ettiğim Pardus kullanıcıları toplantısı burda bir değerlendirmek istedim. Önce bugun EMO (Elektirik Mühendisleri Odasının) hazırlamış olduğu sabah kahvaltısına meslek sorumluluk bilince ile katıldım. Ve oraya beni davet eden Erdal Bilici ye burdan birez daha çok teşekkür ederim. Harika bir sabah kahvaltısıydı herşey düşünülmüştü ve katılımcıların bir çoğu mezun bir kısmı benim gibi üniversite öğrencisiydi ama herkes odasına sahip çıkma bilinciyle yardımlaşarak neler yapılabilir neler yapılmalı diye tatlı sohbet vardı düşünü elinizde çay ve sabah sohbeti. Kahvaltıdan sonra Ali YİĞİT çok güzel bir konuşma yaptı onada burdan ayrıca teşekkür ederim. çok keyif aldım. Daha sonra saat 13:30 da pardus toplantısana gitmek için kurduğum saatim çaldı ve ben katılım belegelerini unutuğumun farkına vardım tekrar eve dönüp belgeleri aldım ve aynı koşuşturmacayla toplantının yapılacağı cafeye gittim. Gittiğim zaman toplantı başlamış ve insanların bir kısmı kendilerini tanıtmışlardı bende oturup kendimi tanttım ve daha sonra oturum!a başladık. :)) Evet sanki geçen toplantının aynısı olucak gibi bir his vardı içimde çok farklı olmadı ama en azından bu defa konular belliydi :)) ve sorunların çözümü üzerine tartışıldı sonuç ? Bana göre aslında şöyle bir problemimiz vardı. Birinci olsun ikincisi olsun bugun ki yapılan üçüncüsün'de bile beş vaye altı kişi aynı gerisi sürekli değişiyor bir önceki toplantıya katılan arkadaşlar ikinciye katılmıyor ve böylece biz her toplantıda aynı şeyleri yeni gelenler için tekrar edip duruyoruz. Tekrar bittikten sonra adımlar atmaya çalışıyoruz tam başladık derken bir ses yükseliyor "hani şöylede yapabiliriz" ama olmadı ki biz yapmamız gerekenleri yapmadık ki senin teklifini değerlendirelim haydeeee bir tartışma başladı ee ben bunları bir önceki toplantıda benzerlerini dinledim ve yaşadım çözümü yok bekliyorummm ve bekliyoruummm aslında benim yöneticilerden ricam burda Seval ÜNVER'e ve Özgür KURU'ya sözüm hani olabilrise eğer arkadaşlar biz bunu 2 saat içinde bitirmek isityoruz gündem madellerimiz bu yapmamız gerekenler bunlar sonrasında farklı düşünen varsa gitmek isteyenler gittikten sonra tartışalım derseniz daha çok verimli geçeceğine her toplantıda aynı süreci yaşamak istemeyenler için ve katılımcılar açısından eğlenceli olacağını düşünmekteyim.Herşeye rağmen sizlerle birlikte yediğimiz yemek ve dondurma nın keyfinide hiçbirşey veremezdi.Ben kendi adıma katılan herkese çok teşekkür ederim. Umarım bir sonraki toplantı ya daha az bir değişiklikle daha çok katılımcıyla gerçekleşecek bir pardus toplantısı olması dileğiyle.
Şimdi genel bir dosyalarımızı tanıttıktan sonra jdk yı nasıl kuracağımıza bakalım.
Bilgisayarım' a sağ tıklayıp 'Özellikler >>> 'Gelişmiş' >>> 'Ortam Değişkenleri' yollarını takip ederek işe başlayalım.
Şimdi,ayarlama yaparken herhangi bir değişkeni silmemeye veya değiştirmemeye özen gösterin. Açılan pencerede, sistem değişkenlerinden Path değişkenini seçin ve Düzenle butonuna basın.
C:\Program Files\Java\jdk1.6.0_13\bin ve C:\Program Files\Java\jre6\bin 2 tane klasörün (.bin) dosyalarını enson sürümüne göre değişecek olan ama görüntüsü buna benzer dosyalarınızı bulup önceden yazılı olan değişkenleri silmeden, aralarına noktalı virgül (;) koyarak yazınız. Sonra 'Tamam' tuşuna basarak pencereyi kapatınız.
Aynı işlemin benzerini 'kullanıcı değişkenleri' de yapacağız. Eğer sisteminize önceden oluşmuş Classpath değişkeni girdiyseniz açılan pencereden Classpath değişkenini seçin ve Düzenle butonuna basın. Eğer Classpath isimli bir değişken yoksa Yeni butonuna basarak bu değişkeni oluşturun ve değeri olarak nokta (.) işaretini ekleyin. 'Tamam' butonlarına basarak pencereleri kapatın. Girmiş olduğunuz yeni değerler kaydedilmiş olacaktır.
Eğer Classpath isimli bir değişken görmüyorsanız
fazla değer atamak için noktalı virgül (;) ile klasörleri birbiriden ayırabilirsiniz.Hiçbir şeyi silmemeye değiştirmemeye özen gösteriniz. İyi çalışmalar.
Bilgisayarıma Glassfish’i kurarken bazı problemlerle karşılaştım ama tam anlamıyla aradığım hataların çözümünü bulamadım.Sonunda kendim neyin ne işe yaradığını araştırarak önceden bildiklerimide birleştirerek problemi çözdüm benimle aynı problemi yaşayanlar için umarım işe yarar bir yazı olur.
JAVA NEDİR ?
Java, platform bağımsızlığı ve yüksek performanslı uygulamaların geliştirilmesine olanak sağlayan kullanışlı nesne(OOP) tabanlı bir programlama dilidir. Java kullanılarak yazılan bir programın işletim sisteminden bağımsız olarak her bilgisayarda çalışabiliyor olması diğer hiçbir yazılım programında olmayan bir özelliktir.
JRE nedir?
JRE (Java Runtime Environment) Java Virtual Machine(Sun Microsystems in Xvm Virtual box gibi), Java Platform çekirdek class'larını ve destekleyici dosyalar gibi paketleri içerir.
JDK nedir ?
Java ile geliştirme yapmak için Java Development Kit'e (JDK) ihtiyacınız var. Bu paket Java ile geliştirme yapmak için bütün araçları içeriyor..
Bu tool'lara editör (düzenleyici) dahil değildir.
PATH ve CLASSPATH Nedir ?
Classpath ve Path adını verdiğimiz ortam değişkenleridir.
Path: çalışan dosyaları arama listesidir. Yazdığımız Java komutlarının herhangi bir yerde çalışması için bulundukları yerleri PATH olarak gösterilmesi lazımdır.
Classpath: CLASSPATH ise derleme sırasında gerekecek temel kütüphanelerin, classların yani API’lerin bulunduğu yeri gösterir. Autoexec.bat dosyasındaki şu iki satırlık istem herşeyi halledecektir.
API (.bin) Nedir ?
API: İşletim sistemlerine duyulan ihtiyaçlardan biri standart olarak her program tarafından yapılması gereken şeyleri ortak bir çatı altında toplamak ve programları sistemde belirli kurallar altında çalışmasını sağlamaktır.
(.bin:) bin klasörü uygulamayı build ettiğimiz anda bin dizini oluşur. yaptığınız derlemenin türüne göre (debug,release) bin içinde belirtilen klasörler oluşur ve uygulamadaki tüm codebehind dosyalar derlenerek bu klasörde (.dll) uzantılı olarak tutulur. dolayısı ile uygulamayı başka bir makinaya taşırken, codebehind dosyalarını taşımamıza gerek kalmaz. Binary (ikili) veri barındıran dosya türleri genellikle bu uzantıyı alırlar. BIN dosya uzantısı CD/DVD imajlarının sonun da eklenir. Bu dosyanın bulunduğu klasörde CUE dosyaları da bulunabilir, CUE dosyası BIN'in ne gibi bilgiler barındırdığını anlatan açıklayıcı dosyalardır. BIN CD/DVD imajları Daemon Tolls kullanılarak açılabilir.
Blogum'da çiceği burnunda diyebileceğiniz ben. Blog yazarlığı konusunda oldukça başarılı olan Seval ÜNVER'in beni mimlemesi ile ilk blog'çular arası ::) oyuna bende dahil olmuş oldum. Kendi Blogun'da bana hayırlı olsun demiş kendisine çok çok teşekkür ederim. Şimdi sorumuza dönelim fazla lafı uzatmadan Neden Blogluyorum ? Ben blog olayıyla Pardus göç ortaklarından sayın Bora GÜNGÖREN'in yönlendirmesiyle başladım ve o günlerde likemind ın Ankaradaki ikinci toplantısına katılma şansım oldu orada bir çok kişinin blog'u vardı ve ortak bir payda da herkez ağızbirliği yaparak biz yazarken rahtlıyoruz diyorlardı. Benim de o sıralar elde edemediğim tek şeydi ve bana bir heves oldu.Ben bu işi daha çok teknik anlamda olabileceğini sanıyordum ve sizlerin blog'larını inceledikten sonra hiçte öyle olmadığını gördüm. Daha sonrasında yazılan yazılar arasında ister teknik olsun ister başka konularda insanların bu yazılar hakkında aslında buda var şöylede olabilir gibi yazılarını gördükten sonra. Yazmış olduğun bir konun okuyucular tarfından gelen yorumlar ile farklı bakış açılarını görerkten kendimi daha fazla geliştirebilir ve daha fazla bilgi sahibi olabilirim diye düşündüm. Hem ben hemde başkalırıda bizimle birlikte öğrenebilir fikri doğduktan sonra blog yazma işini kendi hayatımın bir parçası yapıp elimden geldikçe her anlmada yazmaya başaldım.
Katkı çok farklı şekillerde olabilir. Kişi veya kurum katkıda bulunabilir.
community=topluluk tarafında
Bu seviyede, bug raporu girmek, özellik=feature talep etmek, geri bildirimde bulunmak birer katkıdır.
Var olan sürümlerle ilgili blog yazmak, tutorial oluşturarak siteye post etmek birer katkıdır.
Glassfish için çok geçerli değil ancak lokalizasyon projesine katılarak başka dillere (örneğin Türkçe'ye) tercümeye katkıda bulunmak birer katkıdır. (bu en yoğun topluluk katkısına sahip projelerde daha belirgin. Örneğin Open Office projesi bir çok dile bu şekilde tercüme ediliyor.)
Geliştiriciler tarafında ise
Developer olarak register olmak ve daha sonra belli modüller için kod geliştirmek, test etmek ve sorunları bildirmek katkıdır.Ancak bir de majör katkılar var, Toplink bunlardan biri. Kurumsal bir katkı.
Bir diğer benzeri tamamen yeni bir proje oluşturmuş durumda (sailfin). Bu da Ericsson'un katkısı. Glassfish'e SIP yeteneği kazandırıyor (ne olduğu konusunda sailfin sitesinde bilgi bulman mümkün). Buradan da yepyeni bir ürün ortaya çıkıyor. Bunlar başka kurumların bağış niteliğinde katkıları. Elbette kendi açılarından ticari gerekçeleri olan katkılar.(Bana katkıcıların tanıtılmasında yardımcı olan Turgut AYDIN'a Teşekkür ederim.)
>> GlassFish Downloads page.
>> Maven Repository
>> Java EE 5 specifications
>> GlassFish discussion forum
>> mailing lists
>> The Aquarium
>> GlassFish Community page
>> developing code for GlassFish
Glassfish Açık kod java EE Uygulama Sunucusudur
• Uygulama Sunucusu Açık Kaynak Olarak Kurumsal Kalitede Yapılanması
• Sun’ın 7/24 destek vermesi
• Ayrıca,java EE 5 SDK, java EE referans Implementation’nın Taşınması
>> Çift Lisans Altında Çalışıyor CDDL + GPLv2
>> Gelişim Sürecinin Tamamlanmasındaki Şefaflık
• Kaynak Ve Kullanılabilir Yapılar
• Açık Kaynak Takibi
• Geliştiriciler için Forumlar ve Mail Listeleri
• Yol Haritaları için Wiki ve Gelecek yapılanmalar için Planlamalar.
(Bazı Kullanıcı Yorumları ve Sun tarafından bildirilen Glassfish'i güçlü kıllan yönleri)
>> En büyük özelliği çekirdeğinin ufak olması. Bu sayade cep telefonlarına bile koyulabileceği iddalar arasında.
>> Anlık olarak 150 clientın requestte bulunduğu bir yapı. Çok güçlü, kontrolü kolay, java adına herşeyi destekliyor. Clusterdan tutun da session replikasyonlarına kadar bir çok şeyi kolayca yapabiliyorsunuz.
>> Glassfish v3 OSGi tabanli moduler yapiya sahip oldugu icin cok hizli. Uygulamanizda kullanmadiginiz teknolojiye ait moduller yuklenmiyor ve boylece performansda artis var. Native Ruby on Rails destegine de sahip
Glassfish’i kısa özetleyecek olursak Glassfish bir topluluk (community) ve bir (application server) uygulama sunucusudur. Topluluğun ana dağıtımları bir java EE5 uyumlu uygulama sunucusu,Glassfish Appserver,java persistnece API için referans tanımlamaları ve TopLink Essentials’dır. Glassfish topluluğu aynı zamanda javaEE5 dahil JCP teknolojileri için yeniden kullanılabilir modülleri içeren bir çok faydalı bileşenleri sunmaktadır.Bunlardan bazıları ;
XML,Web Hizmetleri tarafında
>> jAX-P
>> jAA-WS
>> StAX
Web Teknolojileri Tarafında
>> jSP Standard Tag Library
>> java Server Faces
EoD Tarafında ise
>> EJB 3.0 und Java Persistence API
>> Common Annotations var
Glassfish ayrıca birçok Web.Next projesi içermekte bunlar jMaki, Phobos ve DynaFaces entegrasyonu halan devam eden Hudson aracı ve kullanışlı bir alt yapıya sahip NIO tabanlı sunucu desteği olan Grizzly gibi. Glassfish topluluğu aynızamanda bir Moven Deposunun içinde tüm bu bileşenleri tutar. İsteyenlerin bu depodan mevcut projeleri indirip kullanmalarına imkan sağlar. Kısacası Glassfish Nedir Sorusunun cevabı
• Bir Topluluk (Community)
>> Kullanıcılar,test Edenler, Geliştiriciler ve Ortaklıklar
>> 2005 java.Net ile Başlatılıyor
>> Kod, Bug DBs, java.net te tartışmalar (geliştirici forumları ve mail listeleri)
>>Yol haritaları, Yapısal dökümanlar.
• Uygulama Sunucusu (Application Server)
>> Kuruluş Kalitesi (Enterprise Quality Sun Java System Application Server 9.x)
>> Açık Kod(CDDL OpenSolaris, NetBeans/ GPLv2 Java and NetBeans)
>> Java EE 5 Reference Implementation
>> Sun tarafından reklam desteği
• Sun’ın diğer java,Middleware,SDK tercübesi hareketlenmeleri
• Sun’ın açık kaynak Business modeli işin anahtar bölümü.
Apache çeşitli kişi ve grupların (Sun Microsystems dahil) dahil olduğu, katkı verdiği bir proje. Buradaki projeleri "Apache board of directors" yönetiyor. Sun, bu projenin çıktısını ticari olarak ta sunularak desteklenen Glassfish Enterprise Server (http://www.sun.com/software/products/glassfish_portfolio/) için kullanıyor (yönlendirmenin kendisinde olmadığı bir proje ile bunu yapamaz.) Sun, Glassfish için bir ticari lisanslama modeli de getiriyor ve proje çıktısına kurumsal hizmetler, destek, eğitim, kurumsal araçlar (monitor, cluster, management araçları) sunuyor. GlassfishEnterprise Edition'ın çekirdeği, Glassfish projesinin çıktısı. Aynı kod tabanı, açık kaynak projenin hiç bir kısıtlaması vb yok. Ama Enterprise Edition'un ekstraları var. Ve Sun java platformunda tüm kodlarını açık kaynak haline getiriyor.
Glassfish java EE 5 uygulama sunucusu (application server)oluşturmak için gereken açık kaynak geliştirme projesinin ismidir. Glassfish Sun Microsystems tarafından bağışlanmış Sun java sistem uygulama sunucusu PE 9 ve Oracle tarafından bağışlanan TopLink Persistance’ın kaynak kodu(source code) tabanlı oluşturulmuştur. Bu proje yüksek kalitede uygulama sunucusu geliştirmek için yeni teknolojileri öncekilerin den daha hızlı kullanılabilir yapıyor. Ayrıca kaynak kodun’a ulaşmak ve Glassfish tabanlı Sun’ın yeni jenerasyon uygulama sunucusu’na katkıda bulunmak isteyen java geliştircileri için yapılmış bir uygulamadır.Bu proje Sun ve Oracle daki mühendislerin, toplulukların arasındaki iletişimi güçlendirmek ve tüm geliştiricilerin uyguluma sunucusu geliştirme sürecine katılım sağlamaları için tasarlanmıştır.
2005 yılında javaone konferansında Sun Glassfish projesini duyurdu. Glassfish uygulama sunucusu(application server) ve javaEE referans uygulamaları (reference implemantation) açık kaynağa geçiş için bir başlangıç olmuştur.Bütün java platformunun açık kaynak olmasının da en büyük nedenlerden biri glassfish projesidir. Yazılımda açık kaynak stratejisini belirlemesiyle birlikte Sun mevcut yazılımlarını da açık kaynak projelerine dönüştürmeye başladı.Glassfish projesi ise ayrıca önemli, çünkü yeni bir sürüm geliştirmesinden öte majör bir yeniden geliştirme. Mevcut uygulama sunucu kodları doğrudan kullanılmayıp sıfırdan geliştirme yapıldı. Glassfish projesi ile java EE5’in